Hjemmelaget pommes frites - omfattende greier!

Mange har en drøm om å lage den perfekte pommes frites hjemme på sitt eget kjøkken - så også jeg. tilfeldigvis kom jeg over en oppskrift i Dagens Næringslivs magasin D2. Oppskriften er basert på Heston Blumenthals opprinnelige oppskrift.

1.
Kutt opp ønsket mengde poteteter i staver. (fingertykke)

2.
Legg stavene i lunket vann i 20 minutter for å få av overflatestivelse.

3.
Ta opp stavene, og legg dem i en gryte med kaldt vann. Kok opp, og la stavene koke i 20 minutter til de er nesten istykkerkokte. Nå er grunnlaget laget for den silkemykeinnsiden, og den crispy utsiden man så gjerne vil ha.

4. Når potetene er ferdigkokte tas de forsiktig opp med hullsleiv, og legges forsiktig over på rist for å dampe godt av seg. Sett deretter risten i fryseren. Denne prosessen fjerner fuktighet som du vil ha minst mulig av. La ligge 1 time på frys.

5. Friter på 130 grader. Bruk enten en stor kjele eller frityrkoker, og varm opp oljen til 130 grader. Friter til potetene har fått en hard overflate, det tar ca. 5 minutter. Pass på å ikke ha for mange staver i gryta samtidig!

6. Øk temperaturen. For å få den gyllenbrune, sprø overflaten, må temperaturen økes til 180 grader.
Friter på nytt. Nå skal de perfekte pommes fritesene få finishen - poteter som er knasende sprø utenpå, og luftigmyke inni. Følg nøye med og ta opp potetene når de er blitt gyllenbrune, det tar omtrent 7 minutter.

Tips!
Pass på å bruke en stor gryte med mye olje. Dette er viktig for å unngå at temperaturen synker for mye når du har i potetene.
Bruk steketermometer dersom du ikke har frityrkoker.
Olje: bruk peanøttolje eller solsikkeolje - dette er oljer som tåler høy temperatur.
Siler du oljen etter bruk, kan du bruke den om igjen.


Ønsker du å investere i en frityrkoker kan jeg anbefale denne:
Philips frityrkoker
Har selv kjøpt den, og den friterer akkurat som den skal, og er lett å holde ren.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Verdens beste brød (ligner på Andreas Viestad sitt jerngrytebrød)

Bacalao alà Hellstrøm

Hellstrøms Entrecôte med Hovmestersmør