Soupe à l´oignon gratinèe - Fransk løksuppe.

Dette er en fantastisk deilig løksuppe, passer utmerket til forrett - og kan lages delvis ferdig i god tid før gjestene kommer.


Til 6 personer

45 gram usaltet smør
1 liten rødløk i tynne skiver (her er det veldig kjekt å bruke en mandolin!









400 gram løk i tynne skiver
1 fedd hvitløk, finhakket
25 gram hvetemel
2 dl hvitvin
1,5 l kjøttbuljong (se egen oppskrift)
eller vann (men det er juks, og suppen blir sikkert ikke halvparten så god..)
urtebukett bestående av 1 laurbærblad, en timiankvist, noen selleriblader og noen persillekvister pakket inn i den grønne delen av en purreløk. (knyt sammen med en hyssing)
1 ss sherry (kan sløyfes, de færreste har vel en åpnet flaske sherry liggende å slenge. Om du har det er det viktig å huske på at den ikke er holdbar i all evighet i åpnet tilstand. Dette er kanskje noe av grunnen til at det selges så lite sherry på Polet om dagen, folk lar den være åpnet i årevis, smaker på den, og tenker at dette var ikke veldig godt..)

12 skiver pariserloff, eller annen loff
200 gram finrevet sveitserost (har prøvd med mozarella, det var helt toppers!)

Smelt smøret i en stor tykkbunnet kjele over middels varme. Tilsett løken, og fres den i ca. 20 minutter til den er mørkt gyllenbrun. Er den ikke mørkst gyllenbrun, fortsetter du litt til.
Rør inn hvitløk og mel, og la det koke i 2 minutter.

Tilsett hvitvinen, og rør til melet er godt jevnet. Kok opp, og rør hele tiden. Visp eller rør kraftig inn buljong eller vann, legg i urtebuketten, smak til med salt og nykvernet pepper. La det småkoke i 30 minutter, skum deretter overflaten for overflødig fett. Tilsett sherry.

Rist loffskivene.

Hell suppen i suppeboller, legg i en loffskive i hver. Dryss ost over, og sett bollene i forvarmet ovn med grillelementet aktivert, og vent til osten er pent smeltet og gyllenbrun, Server øyeblikkelig.

Hadde du veldig lyst å lage suppen ordentlig med sherry, kan det jo være en idè å servere resten av sherryen til suppen! Evt. kan du redusere sherryrester til 50%, for så å fryse. Da holder den seg greit en stund.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Verdens beste brød (ligner på Andreas Viestad sitt jerngrytebrød)

Bacalao alà Hellstrøm

Hellstrøms Entrecôte med Hovmestersmør