Det perfekte surdeigsbrød.

Denne oppskriften har jeg stjålet herfra; www.surdeig.no, men jeg synes den bør modifiseres noe, og kan gjøres enklere.

Selve surdeigsoppskriften jeg bruker har jeg funnet i en nett liten bok om brødbaking, syntes den fungerte mye bedre enn den opprinnelige på surdeig.no.

Surdeig:
2 dl fingervarmt vann
25 gram fersk gjær
2 dl hvetemel

Rør ut gjæren i vannet, og rør inn melet til du få en løs deig. (Den skal være veldig løs og klissete, ikke som en "vanlig" deig, altså). La det stå i romtemperatur i 1 døgn. Da tilsetter du resten av melet, og blander dette inn, for så å la deigen stå enda et døgn. (Dette kalles å "mate" surdeigen").

Før du bruker opp surdeigen er det viktig å holde av litt til senere bruk. (Belive me, du vil garantert bake mer, for brødet blir helt knall!)

Når du har helt ut det du skal bruke av surdeigen, tilsetter du 2,5 dl vann og 250 gram hvetemel. Rør sammen, la det stå i romtemperatur i 1 døgn, og deretter oppbevares deigen i kjøleskapet. Gjenta samme prosess for hver gang du skal bake.

Når du har surdeigen ferdig, er du klar for mesterstykket:

Til 2 brød

100 gram surdeig
15 gram salt
50 gram sammalt rugmel fint
5 gram fersk gjær
6,75 dl lunket vann (ikke ta snarveien om lunket vann fra springen, varm kaldt vann i en gryte, er du snill)
825 gram hvetemel

Bland alt i en miksmaster, men hold av 1,5 dl av vannet.
Elt deigen i 20 minutter, under eltingen tilsetter du vannet du holdt av, litt efter litt.
Deigen skal være skikkelig klissete og "våt", altså ikke som hvilken som helst Espelidbolledeig.

Sett deigen til heving på badet (om du har varmekabler) i en time, så heller du deigen ut på kjøkkenbenken. (ikke ha mel under, mer mel er fyfy).
Så "bretter" du deigen dobbelt, og lar den heve på benken i ytterligere en time.
Dette skal du gjenta efter en time, og enda en gang efter ytterligere en time.
Greia her er at du vil ha luftporer så store som fjell inni brødet når det er ferdigstekt, så vær forsiktig. Ikke noe elting, slåing eller knaing, altså. Og ikke mer mel!!

Til vanlig ville du sikkert lagt et håndkle eller plastfolie oppå deigen, det er lite smart, da halve deigen vil klistre seg fast.

Det er forresten veldig kjekt å kjøpte en sparkelspade til å bruke til dette formålet, da får du snudd deigen mye enklere. (Koster ikke allverden på Biltema osv.)

Til slutt deler du deigen i 2, og legger den oppå smurt bakeplate, og steker ved 30-40 minutter ved 225 grader. Stek et brød om gangen.

Ikke prøv deg med pizzastein eller lignende, det blir bare tull.

Sprut gjerne 1 dl vann inn i ovnen hvert 15. minutt under steking. Da blir skorpen penere, og kjekkere å tygge på.

Brødet blir bare helt supert, altså!

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Verdens beste brød (ligner på Andreas Viestad sitt jerngrytebrød)

Bacalao alà Hellstrøm

Hellstrøms Entrecôte med Hovmestersmør