Enkel og veldig smakfull kyllingrett med eple.


Dette er en deilig kyllingsak som jeg har servert med hell flere ganger.









Du trenger følgende:
1 stor kylling (styr unna de ferdigkrydrede variantene som er fulle av Piffi) De har enten frosne eller ferske kyllinger i de fleste butikker)
60 gram usaltet smør
olje til steking
0,6 dl. Calvados (sist gang jeg laget det hadde jeg ikke annet enn Braastad XO, det blir litt dyrt i lengden, og så smaker det mer eple av Calvados)
2 sjalottløk, finhakket
5 dl eplecider (gjerne hjemmelaget, se egen oppskrift). Har du ikke cider, funker det fint med eplejuice)
150 gram små ferske sjampinjonger
2,5 dl kremfløte
200 gram epler (Golden delicious)
50 gram klaret smør
4 ss hakket frisk persille

Del kyllingen i 8 stykker. Det gjør du på følgende måte:
Legg kyllingen med brystsiden ned, klipp (med en kyllingsaks) på hver side av ryggraden, og kast denne. (har du veldig mange ryggrader kan du jo koke kraft på dem) (kanskje en idè å fryse dem til man har mange nok!)
Snu kyllingen, og klipp gjennom hele kyllingen, slik at du nå sitter med to halve kyllinger.
Så tar du den ene halvdelen og klipper av låret, følg de naturlige linjene. Deretter klipper du brystet i to på tvers. Gjenta prosedyren på den andre halvdelen, og du har 8 stykker.
Krydre stykkene med salt og pepper,

Varm opp halvparten av smøret (30 gram), og sauter (stek) kyllingstykkene med skinnsiden ned. )Ikke stek for mange om gangen) Stek dem til de er pent brune.
Hell av overskytende fett, og legg kyllingstykkene tilbake i kjelen. Hell over Calvados (eller XO om du er i sløsehjørnet), og tenn på spriten med en lighter eller annet fyrtøy du har liggende å slenge. Hold et lokk klart i tilfelle det er litt lenge siden du vasket avtrekksviften, er den full av fett vet du hva som vil skje.

Tilsett sjalottløken, og la den surre med til den er myk, men ikke brun. Tilsett cider, legg på lokk, og la det koke i 15 minutter, snu kyllingstykkene, og la det koke i 10 minutter til.

I mens dette koker og klarer seg selv, sauterer du soppen i resten av smøret under lokk i 4 minutter. Hell soppen og stekekraften sammen med fløten over kyllingene, og la det småkoke i 5 minutter. Ta opp kyllingstykkene, og hold dem varme (sett stekeovnen på 50-60 grader, og sett dem inn der)

Fortsett å koke sausen i 10 minutter eller til den er redusert nok til å dekke baksiden av en skje. Dette kan gjerne ta litt lenger tid, har jeg merket.

Legg kyllingstykkene tilbake i kjelen, la det koke opp, reduser varmen, og la kyllingstykkene bli gjennomvarm.

Stikk ut kjernehusene i de uskrellede eplene, og skjær eplene i tynne skiver. En mandolin (omtalt i annen artikkel) er veldig kjekk her. Stek eplene gyllenbrune på sterk varme i klaret smør. Pynt kyllingen med epler og persille. Ris er greit tilbehør.

Klaret smør:
Du trenger 90 gram smør for å få 50 gram klaret smør. Smelt smøret i en liten tykkbunnet kjele på svak varme, uten å røre eller riste på kjelen. Skum overflaten, og hell det varme gule fettet over i en annen beholder, og pass på at det hvite bunnfallet bli liggende igjen i kjelen. Klaret smør tåler bedre høyere temperaturer enn vanlig smør. Bruk usaltet smør.

(kilde: Le Cordon Bleu)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Verdens beste brød (ligner på Andreas Viestad sitt jerngrytebrød)

Bacalao alà Hellstrøm

Hellstrøms Entrecôte med Hovmestersmør