Ingredienser: 300 g hvetemel, semolina, eller annet fint mel 125 g grovt mel. Fritt valg. Man kan og bruke bare grovt mel, da får du et meget sundt men fast og lite luftig brød. 2 ts salt 1/2 ts tørrgjær 3,5-4,5 dl kaldt vann. (kommer an på hvor gammelt melet ditt er, ferskt mel, mindre vann. Deigen skal uansett være veldig fuktig og løs) Rør sammen det tørre, ha i vann. Dekk til, la det stå på kjøkkenbenken (uten trekk) i 12-24 timer. Sett stekeovnen på 240 grader, sett en jerngryte eller annen gryte som tåler så sterk varme inn i stekeovnen når den settes på. (f. eks. Röhmertopf - leirgryte)Vend forsiktig på deigen, ikke for mye, man vil jo gjerne ha den luftig og fin. Etter en time eller så tar du utgryten av ovnen, strø litt grovt mel i bunnen av gryten, hel deigen forsiktig oppi den varme gryten. Sett på lokk. Rett i ovnen. Stek i 30 minutter, ta så av lokket og stek videre i 15 minutter. Når det er ferdig tar du gryten ut, legger brødet på en rist og avkjøler det....
Ingedienser: Fordeig : 1 dl lunkent vann 5 g fersk gjær 1 dl tipo-00 italiensk hvetemel (de har det på velassorterte kolonialforretninger) Hoveddeig: 5 dl lunkent vann 10 g fersk gjær 1 kg tipo-00 italiensk hvetemel 15 g salt fordeigen du satte tidligere Fordeig 1. Rør gjæren ut i vannet i liten bolle. 2. Hell melet over blandingen, og rør sammen. 3. Dekk over bollen med plastfolie og la stå på romtemperatur i minst 2 timer (gjerne lenger, opptil 4–5 timer). Om du vil, kan du bruke kaldt vann, og sette fordeigen i kjøleskap til dagen etter. Hoveddeig 1. Rør gjæren ut i vannet i en liten skål. 2. Ha mel og salt i bollen til en eltemaskin. 3. Hell gjærblandingen og «fordeigen» over i bollen med melet. 4. Kjør eltemaskinen på lav hastighet (med deigkrok) til deigen er blank og smidig (ca. 15 minutter). 5. Hell deigen over i en annen bolle. 6. Dekk over bollen med plastfilm og ha den i kjøleskapet i 24 timer eller leng...
Ingredienser: 450 g Caputo Cuoco (eller annet sterkt hvetemel. C. Pizzeria funker sikkert) 50 g sammalt hvete fin (jeg brukte finmalt rug, mulig det ga en ekstra god smak) 10 gram fersk gjær 375 g iskaldt vann (bruk 350 g om du ikke har erfaring med meget klissete deiger) 10 g salt Fremgangsmåte: Ha alt i en bolle, og bland godt sammen, gjerne for hånd. La deigen hvile (under plastfolie eller lokk) i 15 minutter. Strekk deigen ut og brett den et par-tre ganger. (Ha hendene under rennende vann først, da vil ikke deigen sette seg så lett fast. La deigen hvile i 30 min. Gjenta strekk og brett/hvile 2-3 ganger med 30 min. pause. La deigen heve på kjøl i 12-24 timer. Sett stekeovnen på 250 grader. Legg en langpanne i bunn av ovnen. Har du pizzastein/stål er det en god idé å benytte denne, sett den i såfall inn i ovnen med en gang du skrur den på. Ha en god del mel på benken, og ta ut deigen med en fuktet slikkepott e.l. Del deigen i...
Kommentarer
Legg inn en kommentar